Menu

Albany Health Campus Redevelopment

PROJECT DETAILS

Client

Department of Finance

Value

$125m

Year Completed

2014

Role

Structural and Civil Consultants

Albany Health Campus Redevelopment

Albany Health Campus is a $170 million dollar new regional hospital development constructed on the existing Albany Hospital site. BPA Engineering were part of the successful team who delivered the new hospital successfully under the ECI model. To allow the design and construction of the hospital to be completed in the required time frame required a close working relationship with the builder, John Holland Construction, Silver Thomas Hanley Architects, Peter Hunt Architects and the services consultants.

BPA Engineering was responsible for the delivery of Structural Engineering consulting services and Civil infrastructure services to the Albany Health Campus Redevelopment. The Structural solution adopted provided cost effectiveness and quick construction time while maintaining the principles of maintenance minimisation and future flexibility. The flat plate insitu concrete system also best utilised the existing local subcontracting trades.

The building is clad in a light weight king span panel system providing energy efficient insulation for the Albany climate. The cladding is supported on a steel sub frame pinned to the main concrete frame. This steel framing solution allowed for rapid construction of both the external fascade and roof systems so the building could be made weather tight in the smallest time frame possible. This was a critical programming issue due to the Albany climate. The light weight nature of the product also saved on transportation and installation costs.

The new hospital buildings were positioned on the site to allow construction to be carried out around the existing operational hospital maintaining all services, parking and onsite drainage. The civil design works utilised the natural contours and soil profiles of the site to minimise site preparation cost. Careful assessment of the soil conditions allowed he foundation design to be optimised with varying soil classifications over the building footing print. Several structures were located as part of the initial planning to utilise the better ground conditions.

EXPLORE OUR PROJECTS